ΕλληνοΡωσικό Επιμελητήριο
eleftheroudakis
Institute Youth
European Youth card
Arbat books

Παραδοσιακή Ρωσική γιορτή «Μάσλενιτσα» (Масленица) 9 Φεβρουαρίου 2010

Στις 9 Φεβρουαρίου 2010 στο κέντρο «Γνώση-Знание»  γιορτάσαμε μια από τις πιο χαρούμενες  ρωσικές παραδοσιακές γιορτές την Масленица.

Η γιορτή αυτή συμβολίζει το ξύπνημα της φύσης από το χειμερινό ύπνο και το ξεκίνημα των αγροτικών εργασιών. Масленицаπάντα ξεκινάει μια εβδομάδα πριν την Σαρακοστή.
Масленица  διαρκεί μια εβδομάδα και κάθε μέρα αυτής της εβδομάδας έχει δική της ονομασία, νόημα και δραστιρηότητες: Υποδοχή, Παιχνιδιάρης, Λιχούδης, Μεγάλο γλέντι, Η βραδιά της πεθεράς, Η βεγγέρα της κουνιάδας, Η Κυριακή της συχώρεσης.

Σημαντικό μέρος της Маслениц аείναι παραδοσιακοί ρωσικοί χοροί και τραγούδια στα οποία είχαν συμμετέχει ενεργά όλοι όσοι είχαν έρθει στη γιορτή.
Οι σπουδαστές μας και οι φίλοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στους αστείους  διαγωνισμούς, να ακούσουν και να απαγγέλουν  τα ποιήματα με τα οποία καλώς ορίζουν και αποχαιρετάνε την Масленица  στη  Ρωσίας.

Πάντοτε Масленица παραμένει άφθονη και γεμάτη λιχουδιές.
Το κύριο χαρακτηριστικό της γιορτής αυτής είναι блины (κρέπες), που τρώγονται στην δόξα της Άνοιξης και της πολυκαρπίας της γης.. Βεβαίως οι σπουδαστές μας είχαν δυνατότητα να δοκιμάσουν τα γνήσια ρωσικά блины (κρέπες) με διάφορες  γεμίσεις είτε με χαδιάρη, είτε με μέλι, είτε με παραδοσιακή ρωσική «σμετάνα».