ΕλληνοΡωσικό Επιμελητήριο
Arbat books

Ταξίδι στη Ρωσία

Το

Το καλοκαίρι του 2011 οι σπουδαστές και οι καθηγητές της «Γνώση» ταξίδεψαν στη όμορφη Μόσχα και στην υπέροχη Αγία Πετρούπολη.

Στη Μόσχα επισκεφτήκαμε το Κρεμλίνο και την Κόκκινη πλατεία, είδαμε το κτήριο της κρατικής ασφάλειας (πρώην KGB) στην πλατεία «Λουμπγιάνκα», τα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του ιστορικού μουσείου, την πλατεία των θεάτρων, όπου δεσπόζει το θέατρο  «Μπολσόι», θαυμάσαμε τις κεντρικές λεωφόρους στις οποίες κάθε γωνιά έχει την ιστορία της η οποία με τη σειρά της είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου, επισκεφτήκαμε τον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό της Ρωσικής Ορθοδοξίας – τον ναό του Σωτήρος Χριστού, περπατήσαμε την «Γέφυρα του Πατριάρχη» από την οποία μας άνοιξε μια φανταστική θέα του Κρεμλίνου, η ομορφότερη της Μόσχας, φθάσαμε στους «Λόφους του Λένιν (Σπουργιτιών)» για να θαυμάσουμε την πανοραμική θέα της πόλης και κάναμε πολλές βόλτες στο κέντρο της πόλης.

Η γνωριμία μας με την Πετρούπολη, την οποία ίδρυσε ο Μέγας Πέτρος πριν από τρεις αιώνες για να δώσει στην  αυτοκρατορία του μια έξοδο στην Θάλασσα του Βορρά, ξεκίνησε  με την περιήγησή μας στα σημαντικότερα αξιοθέατά της: μεταξύ άλλων είδαμε το Ναυαρχείο, το Πεδίο Άρεως, τον Καλοκαιρινό Κήπο, την Πλατεία του Ανακτόρου, το νησί Βασίλιεβσκι – το μεγαλύτερο της Αγίας Πετρούπολης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το ναό  της Αναστάσεως, τον καθεδρικό ναό της Παναγίας «Καζάνσκαγια», το Θέατρο «Μαριίνσκι» (πρώην Κίροφ), το καταδρομικό Αβρόρα, την λεωφόρο Νέβσκι, περάσαμε από τις πλατείες Σενάτσκαγια και του Αγίου Ισαακίου, από το βέλος του νησιού Βασίλιεβσκι, από την Πανεπιστημιούπολη κ.α.

Στη συνέχεια θα επισκεφτήκαμε το Φρούριο των Πέτρου και Παύλου - το πρώτο κτίσμα της πόλης με το ναό των αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Συνεχίζοντας τη γνωριμία μας με την Πόλη του Αγίου Πέτρου ξεναγηθήκαμε στο Ερμιτάζ – τρίτο σε μέγεθος μουσείο στον κόσμο μετά το Λούβρο στο Παρίσι και την Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο. Το μουσείο, που αρχικά στεγάζονταν στα Χειμερινά Ανάκτορα, αποτελείται από το Παλιό, το Μικρό, το Νέο Ερμιτάζ και το ομώνυμο θέατρο. Επίσης θαυμάσαμε το Πετροντβορέτς ή αλλιώς Πέτερχοφ, ένα στολίδι της ρωσικής αρχιτεκτονικής, μια πόλη από παλάτια, πάρκα και σιντριβάνια. Χτίστηκε από τον Μέγα Πέτρο σε ανάμνηση της νίκης της Ρωσίας επί της Σουηδίας στον Βόρειο Πόλεμο και συναγωνιζόταν σε ομορφιά και πολυτέλεια τις Βερσαλλίες. Υπήρξε θερινή κατοικία των Ρώσων αυτοκρατόρων.

Επισκεφθήκαμε το παλάτι «Λουτρά της Κατερίνας» και το Κάτω Κήπο - αληθινό έργο τέχνης, ο ίδιος φιλοξενεί 173 ξεχωριστά σιντριβάνια διαφορετικά το ένα από το άλλο.

Αυτό το ταξίδι θα μας μείνει αξέχαστο για πάντα!!!!