ΕλληνοΡωσικό Επιμελητήριο
eleftheroudakis
Institute Youth
European Youth card
Arbat books

Βραδιά του Ρωσικού παραδοσιακού τραγουδιού

Βραδιά του Ρωσικού παραδοσιακού τραγουδιούΣτις 15 Απριλίου 2006 το Διαπολιτισμικό  Εκπαιδευτικό Κέντρο της Ρωσικής γλώσσας  «Γνώση»  σε συνεργασία με τα κεντρικά του βιβλιοπωλείου  «Ελευθερουδάκης» οργάνωσε  το αφιέρωμα στα Ρωσικά παραδοσιακά τραγούδια.

Το λαϊκό τραγούδι είναι αναπόσπαστο τμήμα του υψηλού πολιτισμού μας. Στην ψυχή κάθε ανθρώπου και κάθε λαού υπάρχει ανυπέρβλητη επιθυμία αυτοέκφρασης και αυτοεκπλήρωσης. Γι’ αυτό και η τέχνη ως κατ’ εξοχήν τρόπος απελευθέρωσης και έκφρασης του ανθρώπου υπήρχε παντού και πάντοτε.
Ακούστε το τραγούδι «Ой цветёт калина», «Ανθίζει το βιβούρνο»

Τα πιο όμορφα και τα πιο βαθιά συναισθήματα βρίσκουν την έκφρασή τους στο τραγούδι. Το τραγούδι «Όι Μορόζ, μορόζ» - «η Παγωνία» μας μιλάει για την δύσκολη καθημερινότητα στις συνθήκες του ρωσικού χειμώνα. Ο ήρωας του τραγουδιού παρακαλά την παγωνιά να τον αφήσει να επιστρέψει στο σπίτι, όπου τον περιμένει η όμορφη γυναίκα του. 

Στην Ρωσία υπάρχουν πολλά τραγούδια για τα παγωμένα  χειμωνιάτικα βράδια που φέρνουν μελαγχολία. Ένα από αυτά είναι το «Белым снегом» - «Με το άσπρο χιόνι» το οποίο αφηγείται την συνάντηση μιας κοπέλας με τον αγαπημένο της, ο οποίος σύντομα την ξεχνάει. Τα ίχνη τους που άφησαν στον δρόμο καθώς προχωρούσαν αγκαλιασμένοι σκεπάστηκαν με το χιόνι και μαζί με αυτά έσβησαν και ελπίδες της κοπέλας για την συνέχεια του έρωτα.

Πολλά τραγούδια στη Ρωσία λένε για τα λαϊκά γλέντια όταν στον ήχο της αρμόνικας οι κοπέλες και τα παλικάρια έβγαιναν από τα σπίτια για να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Το τραγούδι «Ας βγω έξω» «Выйду на улицу»  λέει για έναν νεαρό που ακούγοντας τα τραγούδια των κοριτσιών ξεχνάει τις στενοχώριες του και διασκεδάζει με την ψυχή του.

Το τραγούδι αποδίδει καλύτερα τα ανθρώπινα συναισθήματα από κάθε άλλο είδος της λαϊκής τέχνης. «Το παραμύθι είναι γλυκό, το τραγούδι όμως αληθινό.» - λέει ο λαός. Το παραμύθι μπορεί να δημιουργηθεί και να αλλάξει ανά πάσα στιγμή από τον αφηγητή, ενώ το τραγούδι χρειάζεται κόπο και βαθιά συναισθήματα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός επηρεάζεται σημαντικά από τον ήχο. Κάθε ήχος είναι κύμα που έχει το δικό του παλμό, τη δική του χροιά και την ακτινοβολία. Η λέξη φέρνει πληροφορία και η πληροφορία είναι ενέργεια. Ο σωστός συνδυασμός της μουσικής και του λόγου μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ισχυρός και να επηρεάζει άμεσα τα συναισθήματά μας. Μπορεί να στηρίξει στις δύσκολες στιγμές, να χαρίσει ελπίδα, να αλλάξει τη διάθεση. 

Βραδιά του Ρωσικού παραδοσιακού τραγουδιούΒραδιά του Ρωσικού παραδοσιακού τραγουδιού